"To Say Nothing, To Do Nothing, Stops Nothing" -Roni McCall

torstai 20. joulukuuta 2012

Kiireinenkö?

Sen verran olen jälleen kypsynyt lihansyönnin selityksiin, että oli pakko aloittaa päivä kirjoittamalla tuosta aiheesta. Olen jo aikaisemmin käynyt läpi tiedot proteiineista, joten niihin selityksiin en enää palaa.

Mielessäni pyörii monen ihmisen suusta kuultu lausahdus: "Olisin kasvissyöjä, mutta kun elämäni on niin kiireistä, etten ehdi ajatella asiaa. Eikä minulla ole aikaa valmistaa kasvisruokaa". Ensimmäinen argumenttini tuohon kiireisyyteen: jos elämäsi on niin kiireistä, ettet ehdi ajatella, mitä suuhusi pistät, mietipä elämäsi kulkua uudestaan. Tiedostan ongelman, että työt vievät tänä päivänä ihmisen arjesta huomattavan osan. Elämämme ei kuitenkaan rakennu ainoastaan työnteolle eikä työnteko yksin saa meitä voimaan hyvin. On myös tapauksia, jotka tekevät elämästään kiireisen huomaamattaan. Töiden jälkeen mennään esimerkiksi useita kertoja viikossa urheilemaan. Urheilu on ehdottomasti hyvä juttu, sitä en kiellä. On vain ristiriitaista, miten ihminen pitää itseään kunnossa urheilemalla, muttei ehdi ajatella ruokavaliotaan. Fyysinen ja psyykkinen terveys on monen tekijän summa. Jos kiireiset lenkkeilijät/salikuntoilijat/ym. uhraisivat yhden treenitunnin viikossa miettien ruokalistansa uusiksi tai valmistamalla itse ruokaa, olisi se monin verroin tuon urheillun tunnin arvoinen, ainakin terveysnäkökulmasta. Siihen voi mahdollisesti vielä positiivisena asiana lisätä esim. kotona lapsien ja lemmikkien kanssa vietetyn ajan merkityksen.

Toiseksi mietin, miten ihmeessä kasvisruoka on enemmän aikaa kuluttavaa. Itse olen toisinaan laiska ruoanlaittaja, mutta valmistan silti ruokani nopeammin kuin läheiset sekasyöjät. Esimerkiksi tänään. Torstai päivä ja aion perinteisesti kuluttaa viikon helpon ruoan eli kasvishernekeittotölkin. Aikaa sen valmistamiseen menee tasan yhtä kauan kuin lihallisen version. Oletetaan, että teet liharuoan ja kasvisruoan itse. Tulee vastaan lihan kypsennys. Eikö se juuri ole sitä inhottavaa, aikaa vievää, rasvan tirinää, roiskumista ja käryttämistä? Tässä ajassa kasvissyöjä laittaa kattilaan esim. sekavihannekset, soijarouheen ja makaronin. Kasvissyöjä voi vaikka vedellä leukoja tuon ajan kun lihansyöjä kääntelee pihvejään.

Uuden tiedon omaksuminen ei aina ole helppoa. Tietoa on kuitenkin äärettömän helposti ja nopeasti saatavilla. Selitys "en tiedä, mitä laittaa kasvisruoaksi" on melko hatara. "En osaa laittaa kasvisruokaa" on myös lähinnä huvittava ihmiseltä, joka käyttää älypuhelintaan vaivattomasti. Voin taata, ettei kukaan synny äärimmäisen taitavana kasviruokaguruna. Mutta voin myös luvata, että jokainen haluava oppii laittamaan maittavaa kasvisruokaa. Kiitos aikamme suurimmalle opettajalle, googlelle. Hakusanaksi esim. kasvisruoka ja sivuja löytyi yli 300 000. Eiköhän sieltä löydy helppoja, halpoja, vaikeita, tyyriitä, juhlallisia, arkisia ja nopeita reseptejä jokaiselle. Ja jos haluat löytää valmista kasvisruokaa niin vegaanituotteet.net on sivusto, jonne on lajiteltu täysin vegaaniset ruokavaihtoehdot. Kaupassakaan ei siis tarvitse olla tarkkana, kun kotona jo pystyy varmistamaan tuotteet, jotka sitten paikan päällä vain nappaa ostoskoriinsa.

Ruoka on tärkeä osa elämää ja valintamme sen suhteeen vaikuttavat paljon muuhunkin kuin omaan ruokapöytäämme. Monen meistä suurimmat haaveet ovat pysyä terveenä, elää puhtaassa ympäristössä ja auttaa muita. Kaikkien näiden toiveiden toteutumista voi edesauttaa valmistamalla useammin kasvisruokaa. Jos olet vedonnut kiireiseen elämääsi, mitäpä jos jättäisit tuon selityksen kokonaan ja tarttuisit tositoimiin?

2 kommenttia:

  1. Erittäin totta! Kun hurautan vedenkeittimestä vedet soijarouheen päälle, siinä ei ehdi edes sanoa "ruskista jauheliha". Ja on takuulla proteiinia ja saa vaikka luomuna, ainakin gm-vapaata on taatusti (toisin kuin lehmän/sian rehu).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Aina voi myös kokeilla eri mausteita soijaan tai vaihtaa rouhe suikaleisiin, pulliin, leikkeisiin: kaikkien tekeminen on yhtä nopeeta ja helppoa. :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.