"To Say Nothing, To Do Nothing, Stops Nothing" -Roni McCall

perjantai 14. joulukuuta 2012

Lihansyöjän haaste!

Muutaman viikko sitten heitin haasteen poikaystävälleni, joka on sekasyöjä. En edes ajatellut hänen tarttuvan siihen, mutta panoksien ollessa kohdillaan, sain ihmeitä aikaan. Haaste oli seuraavanlainen: "Syön kotona vain vegaanista ruokaa kahden seuraavan viikon ajan. Jos onnistun, haasteen asettaja ostaa minulle korin kaljaa."

Haaste oli kova! Tiedän sen. Siksi jo ensimmäisellä kauppareissulla tein myönnytyksen maidon suhteen. Ruokajuomana lehmänmaito sallittiin ja juustoakin sai paahtoleivän päälle ostaa. Eli haaste vaihtui lacto-vegetaristiseksi. Alusta lähtien oli myös selvää, että muualla kuin kotona, ei tarvitsisi noudattaa tarkkaa kasvissyöntiä. Toinen ongelmakohta tuli viikonlopuista. Ajankohtaan sattui riennot yöelämässä, joten kas kummaa, muutaman olusen jälkeen haaste sai mäkkärin kanapaloilta kyytiä.

Täytyy myöntää, että ensimmäisien päivien aikana ajattelin, että tämä oli tässä. Perutaan koko ajatus. Poikaystäväni on kuitenkin huono häviäjä, eikä kestänyt ajatusta menetetystä saaliista. Olin kyllä jo tehnyt selväksi, että haasteen alkuperäinen kori hupenisi muutamalla. Yhteistuumin mietittiin sitten seuraavalla kauppareissulla tarkemmin koko viikon ruokia.

Olin todella positiivisesti yllättynyt, miten helposti kaikki lihatiskit ohitettiin. Lopulta ostoskori näytti niin hyvältä, etten voinut itsekkään enää luovuttaa antamani haasteen suhteen. Ostoksiin eksyi tuoreita kasviksia ja hedelmiäkin, ja mikäs sen parasta. Henkilökohtaisesti nautin näistä kahdesta viikosta todella paljon. Sain touhuta paljon keittiössä, muunkin kuin oman ruokani tai leivonnaisten parissa. Lisäksi sain neuvoa ja opettaa, miten hän voisi joskus minullekin halutessaan tehdä ruoan valmiiksi. Tein pari päivää sitten haastattelua ja utelin, miltä viikot olivat vaikuttaneet. Kaikki oli kuulemma ollut "yllättävän helppoa". Uskon hänen myös helpottuneen esim. siitä, miten nopeasti soijasta saa tehtyä kastikkeen, eikä joudu tuhraamaan paistinpannun ja rasvan kanssa.

Nyt viikot ovat ohi. Haaste ei mennyt ihan alkuperäisissä kaavoissa, mutta yritys oli niin hyvä, ettei epäonnistumisestakaan voi puhua. Tarvitsee siis suunnata kauppaan.

Lopuksi täytyy vielä muistuttaa, ettei tarkoitukseni ollut alunperinkään saada poikaystävääni muuttumaan kasvissyöjäksi (vaikka se suuri unelmani onkin;) ). Annoin yksinkertaisen haasteen ja hän tarttui siihen. Ylimääräistä valistustyötä (mitä nyt en muutenkin kotona tekisi) en tuona aikana edes harrastanut. Tosin pari tosiasiaa oli selvitettävä, mukaan lukien, että kebab on lihaa eikä vain raajatonta ruskeaa "kebabeläinmöykkyä". Halusin kuitenkin hänen suhtautuvan mahdollisimman positiivisesti noihin kahteen viikkoon. Ja niin kävi. Uskon tämän näkyvän meidän keittiössä  myös tulevaisuudessa. Eli eikun heittelemään haasteita niille kaikista addiktoituneimmillekin lihankuluttajille, voitte yllättyä erittäin positiivisesti! Ja, mikäli itse käytät eläinperäistä ruokaa niin haasta itsesi. Palkinnonkin voit itse määrätä. :)


Alla on kuvakollaasi näiden kahden haasteviikon ruoista. Kaikki ei mahtunut mukaan, mutta suosikit on kutakuinkin tässä:4 kommenttia:

 1. Hieno juttu, että haaste onnistui noinkin hyvin!

  Itse aloin aikoinaan vähentämään lihankulutusta pikkuhiljaa ennen kuin minusta tuli kasvissyöjä, samoin maitotuotteet vähenivät hiljalleen ennen kuin lopetin kaikkien eläintuotteiden käytön. Poikaystäväni ruokavalio on muuttunut hyvin kasvipainotteiseksi ihan vaivihkaa siinä samalla. Mitään eläintuotteita ei ole tarvinnut kotiin ostaa pitkään aikaan, nykyään hän jopa rakastaa suunnattomasti soijajuustoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olin kyllä ihan iloinen, kun en odottanut paljoa.:)

   Mukavaa, kun me voidaan vaikuttaa tällee välillisesti monen ihmisen kulutusvalintoihin eläinystävällisempään suuntaan!:)

   Poista
 2. Niinpä. Myös mun äiti on innostunut kokeilemaan vegaanista ruokaa ja on ottanut paljon uusia aineksia kuten soijarouhetta, linssejä ja tofua vakiokäyttöön ruuanlaitossa. Hän ostaa itselleen kauramaitoa ja jopa suositteli sitä mun mummolle, jolle tuli vanhalla iällä laktoosi-intoleranssi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kuulla!:) Tein juuri jouluruokia tutuille, niin pistin mukaan ainesosalistat, piilomainostin kans mm. kaurakermaa.;)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.