"To Say Nothing, To Do Nothing, Stops Nothing" -Roni McCall

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Uskottelua ja itsensä huijaamista

Katselin eilen dokumenttia maailman älykkäimmistä eläimistä. Jopa minä, joka pidän eläimiä ja ihmisiä tasavertaisina, olin aivan sanaton. Delfiinit olivat luovia, linnut suunnittelivat ja käyttivät apuvälineitä, simpanssit osasivat laskea ja hylje erotti aakkoset muista merkeistä. Kaikki nämä taidot, joita ihminen on pitänyt vain omaan lajiinsa kuuluvana, on tieteellisesti todistettu olevan myös muilla eläinlajeilla.

Mietin yöllä käsitettä moraalista ja omatunnosta. Uskon henkilökohtaisesti, että nekin voidaan vielä todistaa olevan myös toisilla eläimillä olemassa. Halusin kuitenkin olla omista määritelmistäni varma ja tarkastin vielä Wikipediasta määritelmän omatunnolle. "Omatunto on ihmisen sisäinen kokemus, jonka useissa maailmankatsomuksissa oletetaan neuvovan ihmistä erilaisissa tilanteissa. Yleensä omantunnon olemassaolo havaitaan, kun yksilö katuu tekoaan tai jättää tekemättä vääränä pitämänsä teon." Kukakuinkin näin sen olen itsellenikin selventänyt.

Tartutaan siis vielä tuohon omatuntoon ja siihen, mikä tarkoitus sillä on. Yksi asia tuntuu olevan selvä: me ihmiset olemme muita eläinlajeja huomattavasti parempia uskottelemaan itsellemme asioita eli toisin sanoen vaimentamaan omatuntomme äänen. Osaamme myös vallan hyvin elää ristiriitaisesti. Tiedämme, mikä on moraalisesti arveluttavaa, ja  omatuntomme antaa meille siitä muistutuksensa. Siitä huolimatta kerta toisensa jälkeen saamme uskoteltua itsellemme toisin. Aina välillä soimaamme humoristisesti itseämme toimiessamme vastoin sisäistä kokemustamme oikeasta ja väärästä. Ihan kuin se, että sanomme ääneen sen, että omatuntomme kolkuttaa, antaisi meille luvan tehdä vastoin sen sanomaa.

"Tulee siitä vähän huono omatunto, kun ostaa makkaraa." Niimpä niin. Monet kokevat, että eläimiä tulisi kohdella paremmin, ja siksi omatunto vaivaa, kun kassahihnalle asettelee kuollutta persoonaa. Mikä ihme on se tarve tehdä tässä tilanteessa toisin kuin omatunto käsittää? Voiko sen selittää ilman, että käyttää pinnallisia ilmauksia "makunautinnosta" tai lausahdusta "pakkohan se on jotain syödä"? (Niin tosiaan, me vegaanithan emme syö mitään.) "Suomessa on asiat paremmin kuin muualla." Lause on monelta osalta totta, muttei kaikilta. Eikä kuluttaja voi ostaessaan kaupan jauhelihapaketin tietää, onko juuri kyseinen eläin elänyt lakisääteisesti asianmukaisissa oloissa. Eli uskottelemalla, että "tämä paketti voi olla elänyt hyvin", antaa meille rauhan ostaa lihaa. Kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan itsensä huijaamisesta. En kiellä, etteikö lihaa voisi hankkia suoraan pieneltä tilalta, jolloin eläimen elinolot ovat todella tiedossa. Tarkoitan kuitenkin kansalaisista valtaosaa, eli tavallisessa marketissa lihahyllyllä valikoivia kuluttajia.

Itse koen, etten pystyisi tavoittelemaan onnellista elämää itseäni huijaamalla. Jos omatuntoni on huono, yritän konkreettisesti toimia siten, että se puhdistuu. En uskottele itselleni mitään. Enhän huijaa rakkaimpianikaan, miksi huijaisin itseäni. Aloitettuaan uskottelun paremmasta ihmiset helposti jatkavat sitä suuremmissa mittakaavoissa. Lopputulos voi olla, että omatunto menettää äänensä. Sitä ei vain yksinkertaisesti enää kuule, eikä edes tiedä, mikä se on. Jos et omista omatuntoa, voitko ajatella moraalisesti ilman ohjeistusta? Pystytkö erottamaan oikean väärästä, jos et tunne sisälläsi, miten sinä tekisit omatuntosi mukaan?

Ristiriitaisinta on se, että ihmiset, jotka eivät määrittele omatuntoa, eivätkä mieti moraalin käsitettä, syövät usein lihaa. He väittävät, että ihmiset erottuvat eläimestä juuri moraalisen ajattelun takia. Siksi me voimme käyttää eläimiä hyväksemme ja kohdella heitä vähäpätöisempinä olentoina. Henkilö ei itse tunne huonoa omatuntoa eikä sisimmässään oikean ja väärän eroa, ja väittää silti olevansa tuo sama moraalinen ihminen. Aika omituista.

Jos ihmisille on kehittynyt kyky tuntea henkisellä tasolla oikeus ja vääryys, olisi suoranainen synti toimia omasta mielestään väärin. Elämästä tulee huomattavasti helpompaa, jossei itselleen tarvitse uskotella asioiden olevan hyvin. Et voi tietää, onko lihasuikaleidesi olento juuri se, johon ei tainnutuksessa osuttu, ja joka vuoti elävänä kuiviin. Parempi siis valita kaupassa tuotte, joka ei saa mielessäsi pyörimään teurastamojen verisiä seiniä. Tällä tekstilläni toivon, että saan rohkaistua ihmisiä tutkimaan omaa moraalisuuttaan ja omatuntoaan. Jos koet, ettei eläinten syömisessä on mitään väärää, pyydän hakemaan lisätietoa nykyisestä tuotannosta, ja määrittelemään ihmisen ja eläimen eron. Jos  taas olet juuri uskottelia-tyyppi, eli omatuntosi on vielä hengissä, pyydän vain kuuntelemaan sitä.

2 kommenttia:

  1. Olen kovasti miettinyt omalla kohdallani seuraavanlaista moraalista probleemaa; itse en syö lihaa, en ole syönyt vuoden -99 jälkeen. Vastustan tehokasvatusta ja nykyisenlaista tuotantoeläinten pitoa, jossa eläimet viettävät elämänsä sisätiloissa ahtaasti ja kytkettynä, ilman mahdollisuutta toteuttaa lajityypillistä toimintaa. Mutta minulla on koiria ja ne syövät lihaa, suurimmaksi osaksi se on ihmisruoaksi kasvatetusta lihasta tullutta sivutuotetta, teurasjätettä, joka kyllä sinällään olisi ihan ihmiselle kelpaavaakin. Tavallaan siis joudun osallistumaan ja tukemaan tehotuotantoa sitä kautta :/ Mutta minulla on myös kanoja, jotka viettävät kesän vapaana pihassa ja puutarhassa kulkien oman mielensä mukaan, kuopsuttelevat ja kylpevät, nauttivat auringosta ja napsivat pieniä hyönteisiä. Talviaikaan niillä on väljä sisätila, jonne on itse rakennettu orret, pesät, kylpynurkkaus ja tietenkin ruokinta- ja juomapaikka, sekä pahnaa virikkeeksi ja pesäntekomateriaaliksi. Väittäisin että aika onnellisia kanoja ovat. Nyt olen pohtinut ainakin osittaiseen omavaraistalouteen siirtymistä koirien ruokinnan suhteen. Kasvattaisin kanoja ruoaksi. Tietäisin varmasti, mistä liha on lähtöisin, omin käsin olisin sen kasvattanut ja käsitellyt. Minun ei tarvitsisi enää ostaa tehotuotettua lihaa ja tukea epäeettistä eläintenpitoa. Toisaalta koen tappamisen vastenmielisenä ja eläinten arvottamisen eri tasolle, toisesta tulisi toisen ruokaa. Tappaminen olisi kuitenkin välttämätöntä, koska tautiriskin vuoksi en uskaltaisi omia aikojaan kuolleen kanan lihaa koiralle syöttää. Koirasta en saa kasvissyöjää, pitäisi osata valita kahdesta pahasta pienempi. Mietin myös onko muilla kasvissyöjillä/vegaaneilla lemmikkiensä kanssa tällaista ongelmaa?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    ja kiitos kommentistasi.

    Tuo asia mietityttää varmasti montaa eläinoikeusajattelijaa. Itsellekin selvittelin/selvittelen koirani ruokintaa edelleen. Blogitekstissa "Jokainen päivä on eläinten" pohdin nimenomaa lemmikkien asemaa eläinoikeusnäkökulmasta.

    Omalla koirallani toteutan hyvin vaihtelevaa ruokavaliota. Onneksehi hän on perso ruoalle eikä allergioita ole ilmaantunut. Tilaan netistä koiranruoat suuremmissa erissä, koska Suomesta on vaikea saada luomuruokaa ostettua tavallisesta eläintarvikeliikkestä. Lisäksi tarjoan mahdollisuuksien mukaan riistaa, luomukalaa, kotiruokaa (jossa siis päivästä riippuen eri kasviproteiinin lähteitä) sekä Ekolosta tilaamaani koirille tarkoitettua vegeruokaa (http://www.ekolo.fi/tuote/ami-dog-mini-kasviskuivaruoka/8032573040116/). Koirani ei siis ole vege, mutta kovasti noista nappuloista pitää, joten en koe ongelmaa, jos niitä hänelle toisinaan syötän. Ekolossa on myös koirille tarkoitettuja luomukanakuivaruokia.

    Kertomasi perusteella täytyy todeta, että kananne ovat saaneet melkoisen lottovoiton saatuaan kodin teidän luotanne. :) On myös hyvä ajatella näitä asioita, mehän olemme lemmikkiemme ruokinnasta vastuussa. Lemmikkien kohdalla koen toki, että samalla tavalla kuin ihmistenkin ruoka, myös lemmikkien ruoka tuottaa paljon haittaa ympäristölle ja eläimille. Enkä myöskään haluaisi arvottaa lehmää kuolemaan koirani ruoaksi. Valitettavasti olen kuitenkin vastuussa lemmikin hyvinvoinnista, joten jonkinmoinen päätös on tehtävä. Silloin yritän löytää mahdollisimman vähän "pahaa" tuottavan vaihtoehdon. Eli siis luomulihan, kasviksen ja riistan välillä. Nämä vaihtoehdot ovat myös lemmikille pidemmän päälle parhaaksi, koska tehotuotantolihaan lisätään usein suuria määriä lisäaineita. Emme vielä tiedä edes, miten nuo kaikki pitkällä aikavälillä koiriimme/kissoihimme vaikuttaa.

    On kuitenkin merkittävämpää se, mitä me syömme ja miten me asennoidumme eläimiä kohtaan ylipäätään. Koiramme voisivat saada syödä lihaa, joka olisi elänyt täyden ja mahdollisimman lajityypillisen elämän, jos me ihmiset emme söisi lihaa niin suuria määriä.

    Itse en pystyisi hyvinvoivaa kanaa tappamaan, joten luultavasti tyytyisin vain ostamaan näitä edellä mainitsemiani ruokia lemmikilleni. Sen verran ehkä itsekäs kuitenkin olisin, koska uskon, ettei painajaiset tappamisen jälkeen loppuisi (vaikka tietäisin kanan eläneen hyvän elämän).

    Vaikeita kysymyksiä. Hienoa kuitenkin, että olet itse ollut jo noin hirmuisen pitkään kasvissyöjä! Teet sillä paljon hyvää.:)

    Mukavaa talven jatkoa ja kevään odotusta!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.