"To Say Nothing, To Do Nothing, Stops Nothing" -Roni McCall

lauantai 26. tammikuuta 2013

Väkivallatonta perinteiden kunnioitusta

Vuosi 2013. Älypuhelimet, sosiaalinen media, 3D-elokuvat, tietokonekirjat ja kosketusnäytöt. Tietotekniikka ja teollisuus kehittyy huikeaa vauhtia, eikä sitä tunnu pysäyttävän mikään. Kaikesta kehityksestä ja tiedon lisääntymisestä huolimatta perinteet ovat suomalaisessa kulttuurissa lujasti kiinni. Itse rakastan Suomen luontoa ja kunnioitan sitä paljon puhuttua suomalaista sisua. Sitä sisua, jonka ansiosta meidän on hyvä elää täällä tänä päivänä. Perinteiset ruoat, käytännöt ja juhlat ovat hienoja tapoja, joilla muistelemme, mistä tulemme sekä osoitamme kiitollisuutta vanhemmalle sukupolvelle.

Miten tämä kaikki kuitenkin aiheuttaa eläinoikeusaktivistille toisinaan harmaita hiuksia? Niitä aiheuttavat perinteiden ympärille ikuistetut liharuoat. Oli täysin ymmärrettävää, että lihan ollessa vain harvojen ylellinen herkku, sitä pidettiin juhlapäivinä ruokapöydän "kunkkuna". Tämä tapa, pitää lihaa ruokapöydän päähenkilönä ja juhlan ehdottomana herkkuna, on säilynyt nykypäivään asti. Koska useat pystyvät syömään lihaa joka päivä muutenkin, on se menettänyt alkuperäisen merkityksensä ruokapöydässä. Kinkkua voi ostaa läpi vuoden ja lihan hinta on naurettavan alhainen. Usein kuuleekin ihmisen perustelen lihansyöntiään perinteillä. Ihmiset kokevat, etteivät voi uhmata perinteitä jättämällä juhlapöydän lihakimpaletta ostamatta. Ei kuitenkaan ole millään tavalla perinteistä syödä lihaa nykyisissä mittakaavoissa.

Tällä vuosisadalla tiedämme eri eläinlajien kokemuksista huomattavasti paljon enemmän kuin useiden perinteiden syntymisen aikaan. Miksi me etsimme lisää tietoa, tutkimme eläimiä ja luontoa, jossei meillä ole minkäänlaista tarkoitusta tai motiivia soveltaa näitä tietämyksiä nykypäivään? Tänä päivänä useat kansalaiset tietävät, miten älykäs eläin sika on, tai miten tunteellinen olento on nautaeläin. Vaikka tiedämme, että muut eläimet kokevat kipua, tuskaa, pelkoa ja ahdistusta, aivan kuten me, emme tee mitää tiedoillamme. Verrataan esimerkiksi tilanteeseen, jossa tiedämme, miten voisimme neuvoa oikean reitin sokealle. Kiellämme tietomme soveltamisen, koska se vaatisi meitä kulkemaan hänen kanssaan eri reittiä, jota perinteisesti kulkisimme. Tottakai kyseisessä tilanteessa jokainen meistä rikkoisi oman perinteisen reittinsä rajat ja auttaisi sokeaa pääsemään määränpäähän. Ei meistä olisi valehtelemaan. Silti päivittäin valehtelemme itsellemme, lapsillemme ja tuleville sukupolvillemme, että "meidän on syötävä lihaa", "eläin on olemassa meitä varten", tai että "lihansyönti ei kuormita ympäristöä enempää kuin liikennekkään". Nämä kaikki puheet ovat todistetusti valetta. Näitä satuja kertoessamme emme mieti tulevaa, elämme vain itsekkäinä omaa elämäämme. Se ei ole millään muotoa perinteiden vaalimista.

Lihansyönnin perinteet ovat antamaani esimerkkiä huomattavasti tiukemmassa otteessa, vaikka kaikessa kehityksessä emme muuten noudata perinteitä. Ajattelemme kunnioittavamme isoisiämme tekemällä samojen perinteiden mukaan ruokaa kuin he tekivät kymmeniä ja satoja vuosia sitten. Entäpä, jos he olisivat tienneet kaiken sen, mitä me nyt tiedämme eläimistä ja niiden tietoisuudesta. Olisivatko he käyttäytyneet yhtä epäkunnioittavasti toisia eläimiä kohtaan? Entäpä, olisivatko he alkaneet tuottaa lihaa valtavia määriä, jos olisivat tienneet sen uhkaavan ympäristöä, kuten me nyt tiedämme? Jossain kehityksen vaiheessa ihminen unohti ajatella tulevaa. Tietomme lisääntyessä kykymme ajatella empaattisesti ja maailmanlaajuisesti katosi. Teimme eläimistä itsellemme tuotteen sen suuremmin seurauksia ajattelematta.

Tätä asiaa on vaikea selittää. Kunnioitan perinteitä; odotan laskiaispullia (soija-)kermavaahdolla ja mansikkahillolla, paistelen vegaanisia Runebergin torttuja, syön jouluna laatikoita, rosollia ja (tofu-)kinkkua sekä maidotonta suklaata. En koe jääväni paitsi perinteiden juhlinnasta millään tavalla. Olen vain tehnyt tietoisen valinnan, ettei minun perinteiden noudattamiseen kuulu enää väkivaltaa ja sortoa. Jos tiedän, miten voin valinnoillani olla aiheuttamatta tunteville olennoille vähemmän tuskaa, teen sen. Se on minusta itsestäänselvä valinta. Eikä se sulje pois suomalaisen kulttuurin arvostamista. Tiedostan myös, että mikäli noudatamme tällä mittakaavalla perinteitä, jotka pystyttiin toteuttamaan ilman ympäristöuhkaa vuosikymmeniä sitten, meidän tulevat sukupolvet eivät saa kokea sitä Suomen puhtautta, jonka me näemme. Itse koen, että sillä tietämyksellä, mikä nykyisin eläintuotannosta on, en voisi henkilökohtaisella tasolla tehdä suurempaa hyvää tulevalle kansalle kuin lopettaa eläinkunnantuotteiden käytön. En halua pilata sitä, mitä en edes itse ole saavuttanut; ympäröivää luontoa, sen eläimiä ja vapautta.

Isämme, isoisämme, isoisoisämme ottivat sodassa vastuun siitä, että tulevalla sukupolvella, eli meillä, on vapaus elää. He tekivät sen henkensä uhalla. Meidän on nyt tehtävä se, minkä tiedämme olevat omille jälkeläisillemme parhaaksi. Se ei vaadi meiltä henkemme pistämistä alttiiksi vaaralle, se vaatii vain muutamia arjen sovelluksia, jotka edesauttavat myös omaa terveyttämme. Perinteet ovat asioita, joita voimme soveltaa aikaamme sailyttäen kuitenkin niiden arvon. Voimme korvata lihan tuotteilla, jotka edesauttavat parempaa tulevaisuutta, vähempää ympäristötuhoa ja kärsimystä. Tehotuotanto on syntynyt vain viidessäkymmenessä vuodessa, ja saanut jo mittavat tuhot aikaan. Nyt on aika muuttaa käytöksemme tietojamme vastaavalle tasolle ja varjella sitä, mitä meillä vielä on.

14 kommenttia:

  1. Luin muutamia kirjoituksia kun ystäväni jakoivat niitä facebookissa. Olen itse sekasyöjä joka tykkää syödä vegaaniruokaa, kaikista paras ruokavalio olisi mielestäni luonnon mukaisesti viljeltyä lähiruokaa syövä vegaani. Lihaa en viitsi enää syödä kun en siitä kuitenkaan nauti, en siis ehkä ole ihan se sekasyöjä jota olet blogiisi toivonut mutta tässä kuitenkin sen herättämiä ajatuksia:
    Kaikki mainitsemasi hyvät perustelut vegaaniuden hyödyistä pätevät myös ihmisten suojeluun ruoan tuotantoketjussa, sen takia en ymmärrä miksi niin empaattisesti eläimistä ajatteleva ihminen voi hyvällä omatunnolla syödä vaikkapa orjatyövoimalla valmistettua suklaata. Tuntuu usein siltä että kun vegaanien paasausta kuuntelee ja lukee niin taustalla olisi ajatus "Olen lunastanut hyvän ihmisen paikkani sillä että en tue eläimille tehtyjä hirvittäviä asioita ja koska ihmiset ovat niitä jotka ne hirvittävät asiat teki ei minun tarvitse enää ruokaa ostaessani olla selvillä sen muusta eettisyydestä". Totuus kuitenkin on että niissä maissa missä ihmisoikeudet ei täyty myös eläimiä kohdellaan äärettömän huonosti, eikä tämä ole perustelu lihansyönnille vaan huomio siitä että nämä kaksi eivät sulje toisiaan pois vaan edesauttavat molempien (ihmisoikeuksien ja eläinoikeuksien) kehitystä ja toteutumista.
    Ymmärrän että kun kuuntelee päivästä toiseen idioottimaisia kommentteja lihan syönnin välttämättömyydestä alkaa väsyttää ja turhauttaa ja tarvitsee jonkun kanavan purkaakseen sitä, mutta mitä katkerammaksi vegaanit muuttuu sitä suurempi on se kuilu sekasyöjien ja vegaanien välillä ja sen helpompi lihansyöjille perustella valintaansa vaikka sillä että "syön lihaa kun en halua olla tollanen jeesustelija". Itselleni parhaita esimerkkejä ja eniten ajattelemisen aihetta on antaneet ne vegaaniystävät jotka on iloisia koska ei tarvitse elää ristiriidassa omien arvojensa kanssa, näyttää terveiltä ja hyvinvoivilta sen sijaan että latelisi vegaanituotteiden ravintoarvoja ja jotka osaa valmistaa oikeasti hyvän makuista vegaaniruokaa juhlissaan ja illanistujaisissaan niin että ei tule sitä ajatusta että "On tää ihan hyvää vegaaniruoaksi..".
    Tavallaan ihailen sitä että jaksaa aina olla se inhottu totuuden puhuja joka huomauttaa epäkohdista ja heittäytyy keskusteluihin niidenkin kanssa joiden argumentit kusee, koska onhan se outoa katsoa hiljaa vierestä kun jotakuta hakataan, mutta olisi hyvä silloin tällöin miettiä onko oikeasti itse siinä asemassa kaikkine ratkaisuineen että voi tuomita muita vai voisiko niistä asioista sanoa vähän eri tavalla?
    Ja miksi en sitten itse ole vegaani? Koska en usko että margariini on terveellistä (yhtenä esimerkkinä lisäaineita täyteen pumpatusta ja äärettömän prosessoidusta elintarvikkeesta) enkä asu vielä sellaisessa kommuunissa että voitaisiin tehdä itse avocadolevitettä isompi määrä kerralla kun kaikki syö sitä, koska olisi väärin kutsua itseäni vegaaniksi kun en voi mennä takuuseen siitä onko hedelmämehuni suodatettu gelatiinin läpi niinkuin suurin osa hedelmälihattomista mehuista on (ja taas, jos asuisin siinä kommuunissa niin voitaisiin vuorotellen puristaa itse aamuisin mehua toisillemme). En ole luonnonmukaisesti viljeltyä lähiruokaa syövä vegaani koska ei ole aikaa, koska maailma on monimutkainen eikä tietoa ole tarpeeksi (tämä paistaa myös sinun tekstiesi vegaani vastaan lihansyöjä asettelusta, en nähnyt mitään perusteluja esim. maitotuotteiden käyttämistä vastaan vaikka niitä on vaikka kuinka), ja koska suomessa ei kasva avocadoja, kookospalmuja, soijaa. Ja siksi en käskytä muita.

    VastaaPoista
  2. Moikka Ida,
    ja kiitos kommentistasi. Juurikin tälläisiä kommentteja välillä kaipaa, jotta teitää, miten ihmiset, jotka eivät jaa kaikkia ajatuksiani miettivät. Hienoa, ettet myöskään käytä lihatuotteita! :)

    En toki voi syödä orjatyövoimalla kasvatettua suklaata hyvällä omallatunnolla! Yritän parhaani mukaan selvittää, että tuotteen kaakao on esim. reilun kaupan kaakaota. Mutta sitten itse argumenttisi sisältöön. Elikkäs ihmisoikeuksien toteutumiseen eettisessä veganismissa. Henkilökohtaisesti tunnen enemmän vegaaneja, jotka miettivät kaikkien ostamiensa tuotteiden kohdalla samalla myös ihmisoikeuksia, kuin vegaaneja, jotka eivät myös niitä miettisi. Yhtäkään sekasyöjää en toki tunne, joka miettisi eettisesti, mutta söisi silti lihaa. Monet vegaanit suosivat suomalaista ja itsevalmistettua ruokaa (suomalaisista raaka-aineista). Näin myös minun kohdallani.

    Se, että on vegaani, on kuitenkin jo merkittävä apu ihmisoikeusasioissakin. Suurin osa eläintuotantomme rehusta tulee maista, joissa se tehdään halvimmalla, eli orjatyö on siellä yleisemmin käytössä kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden alkutuotannossa. Soija, jota itse käytän (myös soijamaito), ei ole tuotettu halpatyövoimalla (siitä maininta paketissa). Eli jo siis sitä kautta vegaani tekee paljon hyvää myös ihmisten eteen.

    Yksi ihminen ei toki voi pelastaa koko maailmaa, mutta mielestäni muutos, joka on tänä päivänä helposti toteutettavissa, olisi vähintä, mitä ihmiset voisivat oman henkilökohtaisen panoksensa puolesta tehdä. Onko oikein jättää tekemättä jotain hyvää, koska ei voi tehdä kaikkea? Täydellinen vegaanius on ylipäätään vain tavoite. Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon hyvää siinä kontekstissa, jossa elämme.
    Eläintuotanto tuo maapallollemme suuremmat päästöt kuin liikenne. Eikö vegaanilla saisi olla hyvä mieli, jos hän ei osallistu tuohon päästöketjuun, vaikka välillä bussilla ajaakin? Mielestäni saa. Perustelut, joiden mukaan vegaanius on jeesustelua, jos ei tee sitä ja tätä, ovat mielestäni lapsellisia. Perustelussa ei ajatella aikuismaisesti ja selvitetä, mitä veganismin taustalla on. Perustelu keskittyy vaan huomioimaan erilaisen ruokalautasen ja ihmisen, joka asiasta puhuu. Siinä saatetaan antaa tunteille tuota kyseistä "paasaajaa" kohtaan valta. Jos et pidä joistakin vegaaneista, ja heidän tavastaa puhua, on aika yksinkertaista tehdä ratkaisu käyttää eläintuotteita tuon takia. On paljon myös vegaaneja, jotka eivät asiasta puhu. Minä en ole sellainen, joten se miten kirjoitan, on vain minun henkilökohtainen tapani ilmaista asia. Kaikki eivät ole samanlaisia esimerkkejä vegaaneista eivätkä kaikki ota tietoa vastaan samalla tavalla. Itselleni on sattunut monta tilannetta lähipiirissä, jossa ihmiset ovat ilmaiseet juurikin samanlaisen kommentin kuin Sinä, mutta joille kiivas keskustelumme, on kuitenkin nimenomaa toiminut sinä voimana saada omat ajtuksensa yltämään syvemmälle veganismiin.
    Jeesustelu-kommentissa ei päästä siihen filosofiseen pohdintaan, onko oikein harjoittaa lajisortoa maassamme, koska siihen ei ole tarvetta. Ja mikä antaa meille oikeuden, jos sellainen joidenkin mielestä on? Koen, ettei meillä ole minkäänlaista oikeutta vangita toisia tuntevia, kokevia ja kärsiviä olentoja, siksi olen vegaani. Ihminen aiheuttaa lihansyönnillä mittavat tuhot ympäristölle, siksi olen vegaani. Ihminen ei tarvitse lihaa, joten kenenkään ei tarvitse uhrata henkeä minun ateriaani, siksi olen vegaani. Nämä syyt ovat mielestäni niin painavia, ettei mielestäni mitään moraalista ja järkevää syytä eläintuotteiden käytölle ole.
    Ei minulla ole oikeutta tuomita ketään ihmistä tai ryhmää henkilökohtaisesti. En pidä kuitenkaan moraalisesti oikeana valintana syödä lihaa tai käyttää eläintuotteita. Voin pitää ihmisestä ja arvostaa häntä monesta eri näkökulmasta. En kuitenkaan arvosta kenenkään valintaa syödä lihaa, koska siinä ei ole mielestäni mitään arvostettavaa (jos ihminen tiedostaa vielä nämä kaikki lihansyönnin epäkohdat ja tuhot). (jatkuu alhaalla)

    VastaaPoista
  3. (jatkoa ylimpään)
    Ja vielä noista tuotteista, joita mainitsit. Vegaanituotteet.net on sivusto, jossa on selvitettynä viineistä lähtien, miten juomat on kirkastettu ja ovatko ne siis vegaanisia. Tuo sivu onkin, ainakin itselläni, ahkerassa käytössä. Itse en käytä margariinia ollenkaan (paitsi leivonnassa). Sipaisen leivälle humusta tai lorautan tilkan öljyä, eikä aikaa kyllä kulu tuohon yhtään kauemmin kuin voipaketin avaamiseen. Kyse on arkisten tapojen pienestä muutoksesta. Vegaanina olo voi sekasyöjän näkökulmasta tuntua hankalalta, mutta sen antama iloinen ja positiivinen fiilis (minkä itsekin olet ilmeisesti ystävilläsi huomannut) juurikin arvomaailman suhteen, vie takuulla voiton, vaikka vähän joutuu joskus pähkäilemään. Olen myös itse tarjoillut juhlissani vegaaniruokaa ja kiitoksia on tullut, joten sitäkin kautta tulee hyvä mieli. Enkä todellakaan koko ajan "paasaa" näistä asioista ystävilleni tai avomiehelleni. Olen ihan tavallinen nuori nainen, joka ei vain käytä eläintuotteita, ja joka on löytänyt kirjoittamisen ihanan väylän selvittää tunteitaan myös itselleen. Blogini keskittyy eläinoikeuksiin, joten monelle voi tulla se kuva, etten tee muuta elämässäni.

    Ravintoarvoista olen jossakin tekstissä puhunut, koska ne tulevat usein sekasyöjien kanssa puheeksi. Ja sekin puoli on hyvä selvittää, koska monella se voi olla kynnys olla käyttämättä lihaa (tyyppiesimerkki: mistä saan sitten proteiinia?). Ja noita asioita olen myös itselleni aikoinaan selvitellyt.

    En ehkä ole kaikista epäkohdista vielä ehtinyt kirjoittamaan (viittaus maitoon), mutta eiköhän niitäkin tekstejä vielä tule. Taitaa muutamia kommentteja löytyä tekstistä "Usko unelmiin - älä mainoksiin!" Ylipäätään ihminenhän ei tarvitse maitoa, se on tuhoisaa ihmiskeholle, samoi kuin lihakin. Lehmänmaito kuuluu yksinkertaisesti vain ja ainoastaan vasikalle.


    Mukavaa jatkoa Sinulle Ida! :)

    VastaaPoista
  4. Moi Netta!

    Kiitos todella mielenkiintoisesta ja avartavasta blogista. Luin sen alusta loppuun. :)

    Tämä tuli todella tarpeeseen. Olen jo jonkin aikaa kieltäytynyt muusta kuin luomueläintuotteista ja riistasta. Olen saman ikäinen kuin sinä ja ollut koko ikäni sekasyöjä. Lihatuotteet eivät ole iso ongelma, sillä niitä en muutenkaan syö paljon. Maitotuotteita sen sijaan olen aina käyttänyt runsaasti. Nyt olen vähentänyt niitä paljon ja ostanut vain luomutuotteita. Tämän luettuani aloin ajatella, jospa jättäisin nekin pois.. Se ei välttämättä onnistu heti, mutta nytkin olen jo hyvää vauhtia menossa siihen suuntaan. Nykyään en saa maustamattomasta luomujogurtista samanlaista henkistä tyydytystä kuin ennen. Vain jos syön puhtaan vegaaniaterian, olen täysin tyytyväinen. Eli periaatteessa helppoa mennä siihen suuntaan. :)

    Soija on ongelma, sillä sitä en halua syödä. Se ei ole niin hyvää ravintoa kuin luullaan eikä se todellakaan kuulu ihmisen luontaiseen ruokavalioon. Soijaa ei ole käytetty ihmisravinnoksi tuossa mittakaavassa kuin nyt eikä tuollaista tuotteiden kirjoa. Ainoat hyvät soijatuotteet ovat soijakastike, miso ja tempeh, jotka ovat pitkään fermentoituja. Kaikenlaiset soijajogurtit, -maidot, -juustot ym. ovat markkinaihmisten lyhyellä aikavälillä kehittänyttä bisnestä. Esim. soijan fytoestrogeenit eivät ole terveellisiä. Vältän soijaa ja syön ennemmin kauratuotteita. Kauramaito ja -jogurtit maistuvatkin paljon paremmalta. Onhan nekin kehitelty nopeasti vastaamaan kasvissyöjien tarpeita, mutta ennemmin syön kotimaista kauraa (esim. Yosa) kuin soijajogurttia. Eihän niissä ole juuri proteiinia, mutta onneksi sitä saa monesta muusta. Esim. hamppu on ollut todella miellyttävä kokemus. Käytän hamppurouhetta päivittäin kaurajogurtin kanssa, -jauhoja korvaamaan osan vehnäjauhoista leivonnassa ja siemeniä välipalaksi. Hampussa on parempi aminohappokoostumus kuin soijassa ja se on hyvänmakuista. :)

    Tämä blogi tarjosi juuri sellaista kannustusta kuin kaipasinkin. Hyvä, että jaksat puhua näistä asioista ja seistä rohkeasti arvojesi takana. Itsekin olen yrittänyt puhua mahdollisimman monille ihmisille näistä asioista ja yrittänyt saada heitä edes vähentämään lihansyöntiä. On arvokasta, että näistä puhutaan ja tietoa jaetaan ihmisille! :)

    -Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Saara!

      Kiitos ihanista ja kannustavista sanoistasi. Hieno kuulla, että olet saanut jotain hyvää irti blogistani, ja että olet vähentänyt lihansyöntiä. Vegaaniksi ei toden totta tarvitse tulla yhdessä yössä, tuotteisiin totuttelu ja avoimin mielin maistelu on jo mahtava itsessään mahtava juttu. Ja ylipäätään se, että miettii näitä asioita ja haluaa tehdä muutosta kasvipainoitteiseen ruokavalioon.

      Olen itse hieman kanssa kriittinen kaikkia ylituotettua raaka-ainetta kohtaan. Siksi ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat tuolla soija-jutulla. Tässä muutama linkki, jossa vielä tarkemmin selvitellään soijan vaikutuksia tutkimusten valossa: http://www.pcrm.org/health/health-topics/soy-and-your-health, http://www.adaptt.org/veganism.html# ja http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2010/talvi/soija.html. Terveellisen ruokavalion ydin on aina monipuolisuus ja puhtaus, tämä sama pätee kasvisruokavalionkin kohdalla. Soijaa ei ehkä kannata alkaa liiaksi välttelemään, mutta kaikkia tuotteita ei kannata ostaa soijapohjaisina, jos asia epäilyttää vielä noiden tutkimustietojen jälkeen.

      Valikoima on kehittynyt hurjaa vauhtia. Lähes kaikkia maitotuotteita löytyy kaurasta, riisistä, pähkinästä ja mantelista valmistettuina. Ja papujakin on vaikka mitä, jo valmiiksi purkitettuinakin. Itse löysin vasta hetki sitten härkäpavun, joka on osoittautunut loistavaksi proteiininlähteeksi ja sitä tuotetaan vieläpä Suomessa.

      Tässä vielä pari linkkiä, joita Sinun kannattaa ehdottomasti lukea niin pääset mukavasti alkuun kasvissyönnissä: http://www.vegaaniliitto.fi/ukk.html ja www.vegaanituotteet.net .

      Kysele vain myös minulta, jos tulee jotakin kysymyksiä jatkossa.
      Kannustan ja tuen parhaani mukaan jatkamaan kasvistuotteiden käyttöä!

      Mukavaa viikon jatkoa, tsemppiä jatkoon ja uusiin haasteisiin! :)

      Poista
  5. Moi Netta!
    Täytyy sanoa, ettei mikään blogi ole hetkeen kolahtanut minuun näin lujaa. Juttujasi lukiessa tulee itsellekin sellainen fiilis, että hitto, enpä oo kyllä paljon aivoja käyttänyt noissa ruoka-asioissa.:) Oon edellisen kirjoittajan tapaan ollut koko ikäni sekasyöjä, tosin viimeisen vuoden ajan olen totutellut kasvisruokavalioon enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi avomieheni ansiosta. Tiedän siis sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että lihansyöjät harvoin ajattelevat, siis OIKEASTI ajattelevat, mitä syövät. Vegaaniudessa minua on ennen jarruttaneet muistikuvat teini-iästä, jolloin yhdellä köksäntunnilla jouduttiin maistamaan maustamatonta tofua ja no, eihän se nyt hyvältä maistunut. Siihen lisäksi eräs tuttu, joka oli erittäin hyökkäävä vegaanisine mielipiteineen ja lähes pakotti syyttelyn voimin minua ryhtymään vegaaniksi.

    Nämä tapahtumat ovat opettaneet minulle sen, että kaikki lähtee itsestä. En edelleenkään pidä tuputtamisesta, käännyttämisestä tai mistään muustakaan mikä tuntuu jollain tapaa toisen ihmisen/olennon arvomaailman lyttäämiseltä. Sinä kuitenkin lähestyt asioita rauhan, empatian, ja ymmärtäväisyyden keinoin, ja se sai minut ajattelemaan. Sait minut nimenomaan ITSE ajattelemaan, et tuputtanut näkemyksiäsi minulle, vaan kerroit omasi ja jätit ilmaan kysymysmerkin. Ja tiedätkö, äsken luettuani viimeisimmän kirjoituksesi, saapastelin kauppaan ja hain sieltä ensimmäisen täysin vegaanisilla tuotteilla varustetun ostoskassini:)



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Kiitos viestistäsi. Et voi uskoa, kuinka hyvältä tuntui lukea, että sain Sinut nimenomaan itse miettimään asioita. Melkeimpä tippa linssissä luin kommenttisi. Juuri tuohon pyrin, että saisin ihmiset ajattelemaan asioita syvällisemmin samalla kannustaen ja tukien. :)

      On myös mahtavaa kuulla, että toteutit ajatuksesi käytännössä ja kokeilet heti avoimin mielin ostaa uusia tuotteita. Jotkut kokemukset voivat tosiaan jäädä ikävästi mieleen, niin vegeruoasta kuin vegaanien keskusteluista. Täytyy vaan yrittää uudestaan löytää voimaa siitä filosofiasta, mikä veganismin taustalla on. Tekstisi perusteella olet löytänyt juuri tuon moraalisen pohdinnan kautta pontta kasvisruokavalion toteuttamiseen. Loistava homma!

      Mitäs kaikkea ostoskassista löytyi? Syntyikö niistä hyviä ruokakokemuksia?:)

      Onnea uusiin haasteisiin! Minulle voi aina laittaa viestiä, jos jokin asia mietityttää tai kaipaa tukea. Vegaaniliiton sivuilla on myös paljon tietoa ja käytännön vinkkejä, suosittelen vierailemaan myös siellä. Lisäksi olen luonut tälle blogille facessa sivuston "Rakkaudesta Eläimiin ja Luontoon", liity toki mukaan. Yritän sinne joka päivä jotakin veganismiin/eläinoikeuksiin liittyvää päivittää, samalla julkaisen aina uudet blogitekstit. Aluksi kaikki voi olla uutta ja hankalaakin välillä, voin kuitenkin luvata, että tämä elämäntapa antaa paljon enemmän kuin ottaa!

      Mukavaa talven jatkoa ja kevään odotusta! :)

      Poista
  6. Kiitos vastauksesta! :) Tutustun noihin linkkeihin pian. Olen lukenut soijasta niin ristiriitaisia asioita, etten oikein tiedä mitä uskoa. Haluaisin uskoa, ettei tofu ole haitallista, sill se on hyvää, mutta soijajogurtin ja -maidon suhteen ei niin väliä, koska en pidä niistä niin paljon. Menee kyllä alas, että ei ne niin kamalia ole. :)

    Ihanaa tietää, että on joku hyvä tietolähde, jolta saa tukea. Sitä tarvitsen, etenkin tietoa mitä kannattaa syödä ja mistä niitä saa. :) Härkäpapu kiinnostaa, mistä ostat sitä? Olen kuullut, että härkäpapurouhetta voisi käyttää soijarouheen tapaan? Voiko sitä, toimiiko? Saako härkäpapuja tölkissä, jotta ei tarvitse itse keittää..? :) En ole ikinä itse liottanut ja keittänyt kuivattuja papuja, kun GoGreenin paputölkit on niin käteviä ja vieläpä luomua. :)

    Tänään söin syntymäpäiväni kunniaksi ravintolassa vegaanista paellaa, jossa oli paljon ihania vihanneksia ja hyvänmakuista riisiä. Jälkkäriksi söin (ostin kaupasta) kauramansikkajäätelöä. Oli hyvää ja tuli hyvä mieli. :) Oikeastaan tämän päivän ainoat eläinperäiset tuotteet olivat pieni nokare luomuvoita ja kaksi viipaletta luomujuustoa. Huomaan, että masu on vähän ihmeissään tällaisesta. Vaikka muutenkin saan paljon kuitua, tulee sitä nyt vielä tavallista enemmän. Muuten olo on hyvä, mutta maha vähän sekaisin, mutta eiköhän se nopeasti totu. :)

    Tsemppiä edelliselle kirjoittajalle! Samassa tilanteessa ollaan, mutta jos on kiinnostusta vegaanista ruokavaliota kohtaan ja se tuottaa mielihyvää, on siihen miellyttävää tutustua. :)

    -Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kiitti viestistä. Onneksi tosiaan vaihtoehtoja on tullut soijan rinnalle.:)

      Tuki on tärkeää, kun tekee elämässään mitä tahansa muutosta. Voi olla, ettei esim. perhepiiristä ihan aluksi tukea saa niin helposti. Onhan ihan ymmärrettävää, että jos yhtäkkiä ilmoittaa sanan vegaani, pelästyy joku, joka ei asiasta hirveästi tiedä, ettei toinen saa tarpeeksi kaikkia ravintoaineita ruokavaliostaan. Asiat on kuitenkin hyvä selvittää läheisille ihan faktatietojen pohjalta ja kertoa, miksi haluaa muutoksen tehdä. Juuri tuolle ajalle, kun joutuu vakuuttelemaan muita omasta ratkaisustaan, on tärkeää saada tukea muilta vegaaneilta. Suurin osa on kokeneet saman alkuaikoina. Eläinoikeusfoorumissa (linkeissä oikealla) keskustellaan paljon ihan kaikesta veganismiin liittyvästä, joten siellä kannattaa ehdottomasti vierailla.

      En ole löytänyt ainakaan tavallisista marketeista härkäpapuja valmiiksi liuotettuina. Täältä sitä voi kuitenkin tilata: http://www.ekolo.fi/index.php?inc=11&search_in_description=1&keywords=h%E4rk%E4papu. Tätä härkäpapua löytyy esim. Citymarketista: http://tiirinkoski.fi/. Liuottaminen on helppoa, kun muistaa pistää illalla liukenemaan (n.10h). Sen jälkeen sitä keitetään kuivaherneiden tapaan parisen tuntia. Hernerouhe on myös tosi kätevä ja erittäin proteiinipitoinen vegetuote: http://www.milletti.fi/index.php?pageid=4&aid=12&kieli=fi. Sitäkin saa melkein mistä kaupasta vain. Taisin nähdä itse ihan tuossa lähikaupassakin jo. Sitä ei tarvitse liuottaa montaa tuntia, lisää rouheen vaan soijarouheen tapaan tapaan. Ja mun mielestä tämän hernerouheen kanssa sopii sinappi mausteeksi tosi hyvin (tosin tykkään sitä laittaa aika paljon joka ruokiin). :)

      Kuulostaa niin hyvältä toi vegaaninen paella, että varmaan pakko mennä pian tästä koneelta syömään. Niin, ja tosiaan tuo maha voi aluksi lisääntyneeseen kasvisten määrään hieman reagoida, mutta se tottuu ajan kanssa. Ja loppujen lopuksi kuidut tekee tosi hyvää vatsan toiminnalle. Kun syö päivässä hedelmiä ja kasvisruokia pääruoiksi, ei tarvitse miettiä Activian käyttöä. :)

      On niin hienoa lukea teidän tekstejä, kun kokeilette rohkeasti uutta. Voisin toistaa edellisen kommentoijan vastaukseni. Eli, vaikka hankalia tilanteita voi tulla jatkossa, ei kannata luovuttaa. Harjoittelun kautta vegaaninen ruokavalio on itsellekin mielyttävä toteuttaa, eikä tunne jäävänsä mistään paitsi. Makuaisti tottuu yllättävän helposti uusiin tuotteisiin, ja itsellä ainakin lehmänmadon ja juuston haju on nykyään tosi vastenmielinen. Lopulta vaan ihmettelee, miksi esim. lättyihin tai kakkuun tarvitaan munia, kun niiden tekeminen onnistuu ilmankin. Muistan, kuinka innostuin taikinasta, jossa ei ollut raakaa kananmunaa, sai hyvällä mielellä kaapia koko kulhon ilman salmonellapelkoa. :)

      Saara, liity Sinäkin facessa "Rakkaudesta Eläimiin ja Luontoon" -sivustoon. Se on tälle blogille oma sivu, jossa julkaisen kaikkia veganismiin/eläinoikeuksiin liittyvää. Myös siellä voi kysellä kaikkea, niin selvitellään asioita sitten yhteistuumin. :)

      Kivaa kasviskokkailujen jatkoa! :)

      Poista
  7. Hei taas!

    Mullekkin tuli hyvä mieli kun luin näitä kommentteja, niin koitan olla vähemmän hyökkäävä että argumenttini tulee paremmin esille. :)
    Kuten jo aiemmin mainitsin, en tarkoittanut että ei ole mahdollista ottaa ihmisoikeuksia huomioon ja olla vegaani samaan aikaan. Kommenttini kaikki esimerkit perustuu tapaamiini vegaaneihin ja sekasyöjiltä kuulemiini kommentteihin, en löytänyt sinulta mitään kirjoitusta jossa olisit pelkästään ladellut ravintoarvoja eli en tarkoittanut sitä näpäytyksenä mihinkään tiettyyn tekstiin.
    Olen tavannut vegaaneja joiden ruokavalio on sipsejä ja kaljaa (ja myös sitä kaljaa jonka värjäämiseen on käyetty niitä punaisia punkkeja, koska yllättäen kun muuta ei ollut tarjolla voi äklöjen eläinten kohdalla tehdä poikkeuksen), sitten olen tavannut katkeria ja kyynisiä vegaaneja jotka eivät halua edes käydä mitään rakentavaa keskustelua omasta valinnastaan koska ovat joutuneet kuuntelemaan liikaa tuomitsemista ja ovat puolustuskeinona alkaneet tuomita takaisin, nämä kuitenkin vähemmistönä kaikkiin ihaniin vegaaneihin verrattuna joiden kanssa olen keskustellut (joiden ihanuus ei kuitenkaan tule siitä vegaaniudesta). Olen myös tavannut eettisesti miettiviä sekasyöjiä, sellaisia jotka ostaa lihaa vaan tuntemiltaan tiloilta joissa eläimiä rapsutetaan ennenkuin ne viedään tapettavaksi niin ettei muut eläimet sitä näe, tai kenellä on oma tila joiden eläinten maidosta he valmistavat itse juustoa, paljon on niitä jotka syövät vain dyykattua lihaa tai syövät eläintuotteita juhlissa tai lahjaksi saatuna. No, nämä kuitenkin todella pienenä vähemmistönä niihin ajattelemattomiin sekasyöjiin verrattuna, mutta kuitenkin.
    En tiedä jäikö se epäselväksi mutta en pidä sinua jeesustelijana, enkä pidä sitä hyvänä syynä syödä lihaa jos joku toinen kokee olevansa muita ylempänä ja siksi ärsyttää. Ymmärrän että haluaisit filosofista pohdintaa siitä onko oikein harjoittaa lajisortoa, eikä tarkoitukseni ollut yrittää harhauttaa keskustelua epäolennaisiin asioihin. (jatkuu alempana)

    VastaaPoista
  8. (jatkoa edelliseen)
    Halusin kiinnittää huomiota kommunikoinnin keinoihin ja tyyliin koska se on yllättävän ratkaisevassa asemassa siihen saadaanko järkevää vuoropuhelua ikinä aikaiseksi niiden kanssa joiden kanssa siitä todella olisi hyötyä (ruokavaliotaan ajattelemattomien sekasyöjien). Itselläni ainakin särähtää korvaan jo tuo vastauksessasi oleva "Hienoa, ettet myöskään käytä lihatuotteita!" ja kirjoitusten lopussa olevat kehotukset ja käskyt muuttua, uskon todella että tarkoitat sillä hyvää etkä huomaa itsekkään kuinka asetat sillä itsesi opettajan asemaan mutta uskon ettei kirjoitustesi muutosvoima vähenisi yhtään vaikka alkaisit kirjoittaa ikäänkuin tasavertaisille ystäville, avoimena myös sille että saatat itsekkin sada uusia näkökulmia asiaan (vaikkapa nyt tuon soijan suhteen). Tämä on vain minun mielipiteeni ja huomaan muista kommenteista että jotkut muut kokevat kirjoituksesi toisin ja tietenkin kirjoitat omassa blogissasi ihan niinkuin haluat.
    Olen itse ehkä sellainen prosesissa oleva väliinputoaja, olen kuunnellut molempia rintamia ja huomannut ettei asia ole niin yksinkertainen kuin molemmilla puolilla halutaan uskoa. Luin syyttämistä ja syyllisyyttä käsittelevät tekstisi ja uskon että ymmärrät kyllä mistä puhun. Minua lähinnä harmittaa aina jos sekasyöjät saavat lisää syitä puolustella omaa lihansyöntiään koska ovat joskus tavanneet jonkun joka ei saanut vaikka kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita (kuten mainitsemani sipsinsyöjä-vegaani), harmittaa myös jos törmään johonkin jonka mielestä kaikki vegaanit ovat hyviä ja sekasyöjät pahoja, toivottavasti sinä et ole sellainen. Harmittaa sekin jos huomaan että joku tuntemani vegaani alkaa väsyä olemaan sekasyöjille "se vegaani" jonka pitää edustaa kaikkia vegaaneja syömällä aina tuoretta ja hyvin ettei kukaan (toiset vegaanit mukaanlukien) pääse tuomitsemaan.

    Kiitos tosi hyödyllisistä linkeistä, lueskelen niitä mielelläni. Mulle ei myöskään ennen sopinut soijatuotteet mutta nykyään kai keho on vaan tottunut kun ei tule enää mitään oireita, koitan silti valita mahdollisimman paljon muita tuotteita koska soijaa tulee niin paljon muuten käyettyä kaikessa. Teen aika paljon ruokia kookosmaitoon (aamupuuron, valkosipuliperunat, smoothiet) koska se on niin paljon täyteläisempää kun soijamaito ja kauramaito eikä niin prosessoitu kun soijakerma, täällä Hämeenlinnassa myydään Dr Goerg merkin luomukookosmaitoa ja se on parasta mitä oon maistanut.
    Tää on hyvä, mielenkiintoinen ja ajatuksella toteutettu blogi, ja kyllähän sulla aika positiivinen asenne tähän hommaan on. Tällasia ajatuksia se kuitenki herätti ja samalla selevnnän näitä itselleni, kyllä mun vaan on välillä vaikee olla mulkoilematta ylimielisesti kun edellinen tyyppi kassajonossa ostaa neljä foliopakettia maksalaatikkoa, kolme mikropitsaa ja sit sitä Activiaa ja pussin mandariineja ihan vaan että on sitten niitä hedelmiäkin niin.. :D

    Voimia, energiaa ja ihanaa tulevaa kevättä, Ida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi taas Ida,
      Kiva, kun kirjoitit vielä ja selvensit edellistä kommenttiasi.

      "Halusin kiinnittää huomiota kommunikoinnin keinoihin ja tyyliin koska se on yllättävän ratkaisevassa asemassa siihen saadaanko järkevää vuoropuhelua ikinä aikaiseksi niiden kanssa joiden kanssa siitä todella olisi hyötyä (ruokavaliotaan ajattelemattomien sekasyöjien). Itselläni ainakin särähtää korvaan jo tuo vastauksessasi oleva "Hienoa, ettet myöskään käytä lihatuotteita!" ja kirjoitusten lopussa olevat kehotukset ja käskyt muuttua.."

      Tuohon voin vain todeta, ettei asian käsittelyyn ole yhtä ainoaa ratkaisua.Tämä on tyylini. Kuten itsekin totesit, on erilaisia tapoja käsitellä veganismia ja puhua siitä. Siksi on myös erilaisia keinoja harrastaa vuoropuhelua. Kaikki olemme eri tavalla vastaanottavia ja eri tavalla argumentoijia. Joten, toiset tykkää toisenlaisesta vuoropuhelusta, toiset toisesta. Nuo lopun kommenttini ovat kannustusta, eivät käskyjä. Osa niistä on kysymyksiä, osa opastusta (mielestäni kokeneempi vegaani on hyödyllinen tuki, joka opastaa ja neuvoo). En ikinä ole käskenyt "lopeta lihansyönti tai...". Yritän olla mahdollisimman hyökkäävä, tosin kukaan ei ole täydellinen, joten välillä voi tulla ponnekkaa onmpaa tekstiä. Ikävää, jos kommentti "hyvä, ette käytä lihatuotteita", jonka kirjoitin täysin puhtaasta sydämestä, ja joka on kehu ja kannustus jatkaa, on mielestäni negatiivinen, tai koet sen niin vaikuttavan.

      "--harmittaa myös jos törmään johonkin jonka mielestä kaikki vegaanit ovat hyviä ja sekasyöjät pahoja, toivottavasti sinä et ole sellainen. Lyhyesti: en ole. En määrittele koko ihmisen persoonaa tämän asian pohjalta, vaikka se saattaa olla ihmiselle enemmän kuin yksi valinta elämässä. Rakastan itse monia lihansyöjiä, enkä ole oikeutettu tuomitsemaan ihmisiä. Ei ole ylipäätään olemassa vain hyviä ja pahoja ihmisiä, ainakaan enään aikuisen ihmisen maailmassa. Jokainen määrittää nuo moraaliset käsitteet itse. Jostakin minä voin olla paha jne. En kuitenkaan pidä noista sanoista hyvä ja paha, koska ne ovat niin subjektiivisia. Ennemmin puhun, että ihmisillä on erilaisia arvoja, joiden mukaan he toivottavasti pyrkivät elämään ja kunnioitan omasta puolestani tittyjä arvovalintoja. Kunnioitan esim. todella paljon vegaaneja heidän valinnastaan. Kunnioitan myös kasvissyöjiä valinnasta olla ostamatta lihatuotteita. Mutta en kunnioita valintaa ostaa lihaa. Voin silti arvostaa lihansyöjää jostakin toisesta asiasta (esim. ymmärtäväisyydestä veganismia kohtaan, kuten avomieheni tapauksessa).

      Tottakai pyrin olemaan avoin itsekin. Soijasta olen lukenut todella paljon, ja halusin antaa toisellekin mahdollisuuden tutustua ehkäpä hänelle outoihin tutkimuksiin. Olen siis myös perehtynyt siihen, miten soija ei ehkä olekaan niin hyvä kasviproteiinin lähde. Tosin nykyään monet soijatuotteet on teksturoituja, eli se ns. huono lesitiini, jossa fytoestrogeenit sijaitsevat, on poistettu, tuota lesitiiniä lisätään kuitenkin lihatuotteisiin.

      Voimia myös sinne!

      Poista
  9. Kiitos!! :)

    Ihan mahtavaa kun vastaat noin perusteellisesti. :) Lueskelin illalla aika paljon vegaaniliiton sivuja eikä soijakaan enää tunnu yhtä vaaralliselta. En halua sitä pääravinnoksi syödä, mutta jos joskus tarvitsen leivonnassa, voin ihan hyvin käyttää. Mitä mieltä olet tofusta? Onko sitä turvallista käyttää vaikka kerran tai pari viikossa? Käytätkö itse paljon tofua?

    Haluaisin päästä käymään vegaanitukussa, koska siellä olisi varmasti kaikkia mielenkiintoisia ja ihania tuotteita. Ruohonjuuressakin saan aikaa menemään helposti tunnin, kun etsin kaikkea uutta. Mantelijauho on tosi hyvää, laitan sitä hamppurouheen kanssa tuomaan makua ja proteiinia esim. kaurajogurtin sekaan. Yksi resepti, jonka keksin (hyvin yksinkertainen) oli tällainen:

    1 sipuli
    1 tölkki GoGreen kidneypapuja
    1 rkl luomumaapähkinävoita
    1 tl ruususuolaa

    Paistoin sipulit ensin, lisäsin pavut lämpenemään ja vähän paahtumaan ja lopuksi sekoitin vielä pannulle maapähkinä voin. Siitä tuli tosi herkkua ja täyttävää! Paistoin sipulin ja pavut kookosöljyssä. Aion tehdä tuota paljon lisää. :)

    Totta, monia juttuja voisi varmasti tehdä helposti ilman eläinperäisiä ainesosia, jopa niin ettei niitä tarvitse korvata millään. :)

    Tein muuten vähän aikaa sitten itse jäätelökoneella kookos-mango-jäätelöä. Siihen tuli kookoskermaa ja mangososetta. Lisäksi voisi laittaa myös pakastettuja mangokuutioita. Siitä tuli tosi hyvää (jos tykkää kookoksesta). :) Myös soijajogurtista ja marjoista olen kokeillut jäätelöä ja sekin oli hyvää, mutta sorbettimaisempaa, koska jogurtti oli lähes rasvatonta.

    Kiitos vinkistä, liityn heti! :)

    -Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikkamoi,
      noi sun herkkureseptit kuulostaa niin maukkaalta, et taidan kokeilla itekin tässä lähiaikoina. :)

      Käytän aika vaihtelevasti tofua, just jonkun pari kertaa viikossa. Heitän sen sekaan pannulle soijakastiketta ja kasvisfonduen niin maustuu mukavasti. Musta sen käytto on aika turvallista, sen perusteella, mitä mä oon lukenu tutkimustietoa. Kiinassahan just tofu on se soijan muoto, jota eniten käytetään, ja siellä ei ole juurikaan niitä tyypillisimpiä sairauksia, mitä täällä meillä. Www.thechinastudy.com/ on sellanen sivusto, jossa kerrotaan tästä enemmän. :)

      Ite oon tutustumassa nyt seitanin saloihin. Se on proteiinipitoinen, ilman soijaa valmistettu, vegaaninen lihankorvike vehnästä, ja sitä voi valmistaa myös itse. Mut eiks oo jännä, miten monia uusia ruokia sitä löytää vegaanina? Kasvissyöjänäkin luulin, että luovun nyt jostain siirtyessäni vegaaniksi, mutta todellisuudessa löysin niin paljon uusia tuotteita sitä myötä, etten mistään koe jääneeni paitsi. Tuntuu, että ruokavalio on nyt paljon monipuolisempi, samalla tutustuu uusiin mielenkiintoisiin makuihin, joista osa on sellaisia, ettei varmaan ikinä luovu niistä (kuten mulla kävi GoGreen paputölkkien kanssa). :D

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.