"To Say Nothing, To Do Nothing, Stops Nothing" -Roni McCall

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

"Meidän isä teurastaa teidän isien pihvit"

Hetki onkin kulunut sitten viime kirjoittelusta. Sillä välin on ehtinyt tulla paljon uusia kommentteja ja lukijoita. Todella mahtava tunne, että osa on oikeasti pitänyt lukemastaan. Toivottavasti blogini saa teidät ajattelemaan ja antaa jotakin uutta pohdittavaa. Vaikka annan toisinaan kovaa kritiikkiä eläintuotannosta, tarkoitukseni ei ole olla inhottava. Haluan kertoa totuuden. Kiitos kaikille lukijoille! :)

Sitten siihen varsinaiseen asiaan, joka minulla oli heti aamulla mielessä uuden blogitekstin aiheeksi. Valehtelu ja aivopesu. En siedä niitä. En ikinä, en missään muodossa. En edes valkoisena. Valitettavasti lähes koko eläintuotanto (myös Suomessa) on täynnä näitä kumpaakin. On ikävä  todeta, ettet voi uskoa kaikkea, mitä kuulet tai näet. Oikeastaan et voi uskoa suurinta osaa näkemästäsi tai kuulemastasi. Olisihan elämä varsin helppoa, jos kaikki, mitä esim. mediasta päällemme sataa, olisi vain ja ainoastaan totta. Meille ei näytettäisi mielikuvia tai satumaailmoja, vain videota ja kuvaa todellisuudesta. Mutta kuinka siinä sitten kävisi? Ei elämä enää olisikaan helppoa. Jos eteemme tuotaisiin ikäväkin totuus, meidän olisi käytettävä omia aivojamme, erityisesti tunteen osa-aluetta. Meistä ei tuntuisi enää hyvältä, jos todellinen Saarioisten menestystarina ei pelkästään purkittaisi jo valmista ruokaa vaan näyttäisi, kuinka raavas mies antaa tainnutusaseella naudalle otsaan tällin, kuinka nauta pistettäisiin roikkumaan yhdestä sorkasta ylösalaisin ja veri valutettaisiin kaulavaltimosta veistä heilauttamalla. Todellinen kauhuelokuva. Ainakin minusta. Ja, mikä pahinta, se on dokumentti, eikä pelkästään perustu tositarinaan vaan on tositarina. Tuhansia kertoja päivässä. Jokainen "äidin pakkaama lihaperunalaatikko" sisältää tuon dokumentin.

Tiedän kyllä; myyntiä ei olisi, jos totuus näytettäisiin. Totuuksien varaan emme rakenna markkinointia. Uskomme ja tietomme meidän tulisi kuitenkin perustaa totuuteen. Jokainen meistä tietää, ettei "Abtronic" saa meille täydellistä pyykkilautaa maatessamme sohvalla vyö kiinni vatsassamme. Kaikki myös tietävät, ettei talo tule puhtaaksi "yhdellä suihkauksella" yhtikäs mitään ainetta. Huvittuneina hymyilemme, kun katsomme näitä mainoksia. Luullaanko todella, että ihmiset menevät noiden mainosten lumoihin? Moni pitää itseään tiedostavana ja älykkäänä, kun tietää, ettei nuo mainokset kerro koko totuutta. Suurin osa on silti tiedostava vain sellaisten asioiden kohdalla, jotka ovat jokseenkin yleisesti uskottuja tai joiden totuus ei aiheuta ahdistusta. Nuo mainokset eivät todellisuudessa poikkea tavallisista maitomainoksista millään tavalla. "Lujat luut, Danonino, joka päivä." On totta, että luumme tarvitsevat kalsiumia ja D-vitamiinia. Maitotuotteet kuitenkin aiheuttavat kalsiumin poistumista elimistöstä, koska eläinproteiini on ihmiskeholle liian hapanta. Tämä on tieteellisesti todistettua. Ja jos tarkkoja ollaan, mainoksetkaan harvemmin uskaltavat sanoa "maidon kalsium", koska maitoteollisuus on luultavasti hyvinkin tietoinen näistä maitoon kohdistetuista tutkimuksista. (Tästä asiasta voit helposti saada lisätietoa hakemalla hakukoneella "Dairy and osteoporosis".) Silti me haluamme uskoa, että syömällä (lehmän)maitotuotteita, meidän luumme vahvistuvat.

Mikä tekee sähköimpulsseista vatsalihaksiin vähemmän uskottavan? Kyllähän sähköimpulssit todella aiheuttavat lihaksen supistumisen, ja supistuminen kehittää lihasta. Se on totta. Aivan, kuten kalsium on tärkeää luustolle. Osaamme kuitenkin nähdä kokonaisuuden ja tiedämme, että lihasharjoitteluun tarvitsemme muutakin kuin sähköimpulsseja. Emme kuitenkaan usko, etteikö maitorahkamainos kertoisi koko totuutta kalsiumista ja luustosta. Miksi näin? Haluaisimme varmasti molempien mainoksien pitävän täysin paikkansa. Miksi uskomme silti vain toiseen? Maidosta (ja jonkin verran myös lihasta) on luotu valtavan voimakas mielikuva, jota emme yksittäisinä kuluttajina uskalla kyseenalaistaa. Emme itseasiassa uskalla edes hankkia muuta tietoa. Uskomme on niin voimakas, että olemme valmiita puolustamaan maitoa viimeiseen pisaraan saakka tutkimatta edes koko tuotetta ilman maitoteollisuusyritysten sponsoroimaa rahoitusta.

Tarkoituksenani ei ole nyt selvittää kaikkia mainosten totuudenkiertelyitä, valheita tai satuja, vaan saada ihmiset kyseenalaistamaan itse meille syötettyjä mielikuvia. Nykyään tiedon hankinta on äärimmäisen helppoa. Tarvitsee toki huomioida kaikkien tieteellisten tutkimustulosten tarkastelussa, kuka tutkimuksen on määrännyt tehtäväksi tai tulkinnut tulokset. Monet itsenäiset tutkijat eripuolella maapalloa ovat todistaneet lehmänmaidon haitat ihmiskeholle. Jostakin käsittämättömästä syystä, eli markkinoiden rahavirrasta ja suurien yritysten petoksesta ihmisiä kohtaan, me harvemmin saamme kuulla noista tutkimuksista. Ne ovat kuitenkin yksimielisiä ja toteutettu ihmisen vapaasta tahdosta tutkia totuutta. Toisin kuin esim. Suomessa monet maidosta tehdyt tutkimukset ja niiden tulkinnat tehdään Valion rahoittamina. Kaikki tiedämme, ettei Valio kertoisi, kuinka petollista maito on ihmiselle. Eihän Saarioinen / HkScan / Atria ikinä ilmoittaisi lihansyönnille maksimimäärää viikossa. Rahan mahti on suuri, se pyörittää markkinoita, eikä todellisuudella enää ole merkitystä.

Voimme kuitenkin itse vaikuttaa omaan mieleemme. Voimme tutkia, oppia uutta ja valita toisin. Voimme näyttää omalla toiminnallamme, ettei ole oikein jättää totuutta kertomatta. Emme ole tyhmiä, osaamme toimia itsenäisiä ilman markkinoinnin antamia aivopesuja. Ei ole järkevää suodattaa vain osaa mainoksista ilman minkäänlaista logiikkaa. Tutkiminen, ihmettely ja kyseenalaistaminen ovat avaimia todelliseen älykkyyteen.

8 kommenttia:

 1. Hienoja ajatuksia sulla :) Taidan jäädä seurailemaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Mukavaa, jos jäät seurailemaan jatkossakin. :)

   Poista
 2. Tosi hyvä kirjoitus jälleen kerran! :) Mä oon jo pitkään ollut noista asioista samaa mieltä ja tuun koko ajan yhä tietoisemmaksi. Ja sitä enemmän esimerkiksi elintarviketeollisuus ärsyttää. Mainoksia oon aina inhonnu. En käsitä kenelle ne on tehny ja kenelle ne toimii. Tokihan hyviä ja terveellisiä, ekologisesti ja eettisesti tuotettujakin asioita mainostetaan, mutta eri tavalla ja pienemmässä mittakaavassa. Kun käy vaikka Ruohonjuuressa, löytää paljon sellaista, mistä ei ole ikinä kuullutkaan. En tarkoita, ettei ekokauppojen tuotteita vois kyseenalaistaa, mutta niiden eettiset ja ekologiset lähtökohdat on paljon paremmat.

  Ihmiset ei halua lopettaa lihansyöntiä, koska ne tykkää siitä. Näytin isälle yhden lyhyen ysäsidokumentin "Miksi vegaani ei juo maitoa?". Siinä esiteltiin myös vegaanihuippu-urheilijoita. Isä sanoi siihen "Tottakai vegaaniruokavaliolla pystyy hyviin urheilusuorituksiin, en mä yhtään epäile, ettei pystyis. On kyse siitä, että ihmiset ei halua luopua lihasta." Sanoin, että harvoinpa ihmiset tota myöntää. Ne vain keksii liudan selityksiä, miksi liha on niille välttämätöntä ja miksi vegaaniruokavalio on puutteellinen eikä sillä pärjää. Sekin olisi jo askel, että ihmiset myöntäis syövänsä lihaa siks, koska haluaa syödä sitä, vaikka ymmärtää, ettei se ole hyvä asia. Piiloudutaanko tekosyiden taakse vai eikö ihmiset oikeasti ymmärrä?

  -Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,
   ja kiitti paljon kommentista. :)

   Nää on kyllä niin hankalia asioita ymmärtää. Siis se, että ihmiset pistävät ylipäätään jonkin ruokalautasen toisen elämän edelle. Muutoshan lähtee siitä, että myöntää asian itselleen ja sen jälkeen haluaa tehdä toisin. Ja valitettavasti monet ihmiset tosiaan, niinkuin sanoit, piiloutuu tekosyiden taakse. He saattavat itse ymmärtää selitystensä hataruuden, mutta muutoksen pelossa jatkavat sillä tiellä.

   Koen, että vegaanit on kaikenkaikkiaan edelläkävijöitä. Tämänkaltaisiin liha- ja maitotuotteiden kulutukseen on tultava muutos. Ennemmin tai myöhemmin. Ikävintä on silti se, että monikaan ihminen ei ajattele asiaa muiden kuin itsensä kannalta. Toki vegaani on hyvä olla myös oman terveytensä takia, mutta mielestäni kunnioitettavampaa olisi vielä, jos vegaaniksi alkaisi myös eläinten ja ympäristön vuoksi. Silloin ihminen todella antaisi muillekin kuin omalle elämälleen arvon. Emme kuitenkaan ole täällä yksin.

   Mukavaa loppuviikkoa! :)

   Poista
 3. Hyvää pohdintaa :)! On aivot niin sekaisin tän gradun jäljiltä etten pysty tässä hirveän järkeviä lauseita muodostamaan, mutta toivottavasti moni alkaa viimeistään nyt kyseenalaistamaan elintarvikealan mainosten totuudellisuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Näistä asioista pitää vain jaksaa puhua, niin eiköhän ne (lihan/maidon)suurkuluttajatkin pikkuhiljaa ala ymmärtää, miten ihmisten hyväuskoisuutta hyödynnetään. Valitettavasti kaikki ei jaksa itse tutkia asioita uudelleen. Juuri sen takia on tosi tärkeää tuoda muutakin tietoa julki. Ihmiset kyllä pystyy muuttamaan käsityksiään. Uskon siihen erittäin vahvasti, olen sen niin monta kertaa jo nähnyt! :)

   Poista
 4. Ajattelemisen aihetta tosiaan. Toisaalta, eivätkö asiat ole silloin hyvin, kun on varaa ja aikaa ajatella tällaisia aiheita? Samaan aikaan toisella puolella maapalloa on törmätty ihmislihansyöntiin, kun muuta ei enää ole. Eikö sekin kuitenkin ole ihan hyvä, että "äiti" voi pakata lihaperunalaatikkoa, moni äiti taisi kuitenkin menettää vastattain työpaikkansa. Valitettavasti rahan mahti on se, joka tätä maailmaa pyörittää, se joka tuo ruoan pöytään ja se, joka mahdollistaa tällaisten asioiden pohdiskelun. Kaikilla siihen ei ole mahdollisuuta, voi vain toivoa, että joku toisi sen ruoan pöytään.
  Tässäkin blogissa ilmenee hyvin, missä nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan kansalaisen aika kuluu, tv:n ääressä ja internetissä, pohdiskellen, pitävätkö mainokset paikkaansa. Vastuu on kuulijalla, niinkuin katsojallakin. Onneksi sinulla on asiat hyvin. Sinulla on varaa asua, juoda puhdasta vettä, valita mitä syöt ja pohtia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hai,
   kiitos mielipiteestäsi.

   Tekstini perimmäinen pohdinta taisi nyt jäädä kommentissasi hieman varjoon. Yritän blogissani ylipäätään kertoa, miten meillä hyvinvointiyhteiskunnassa on varaa valita eettisemmin. Siksi meidän pitäisi näin myös tehdä. Veganismi on nimenomaan yksi keino vaikuttaa omalta osaltaan myös heidän tilanteeseen, joilla ei ole varaa valita tai ruokaa riittävästi.

   Se, että syömme täällä liharuokia on ajattelematonta. Lihan ruokkimiseen käytämme maapinta-alaa, jolla ruokkisille maapallon köyhimpiä kansoja (noin 80% maissi/soija-tuotannosta kuluu meidän liharuokiemme ruokkimiseen, ihminen voisi hyödyntää tuon ruoan itse, jolloin nälänhätähelpottuisi). Myös vedestä on pulaa monilla alueilla, se on aivan totta, kuten totesitkin. Ja myös siksi meidän tulisi tajuta, ettei ole eettisesti eikä loogisesti millään tavalla järkevää tuottaa lihaa/maitoa. Lihan ja maidon tuottaminen kuluttaa luontoa, vesivaroja ja on epäeettistä myös eläimille.

   Tekstini tarkoituksena ei ole puhua pintapuolisesti juuri Saarioisten/"äitien tekemää" mainoksesta vaan saada ihmiset yleisesti tarkastelemaan vallitsevia käsityksiään ja kyseenalaistamaan asioita. Muutokseen koko maapallolla, tarvitsee niiden, joilla on varaa valita, tehdä päätöksiään toisin. Eikä päätöksiä synny ilman harkintaa. Harkintaan taas tarvitaan pohdintoja. Siksi tämän aiheen nostaminen esille on tärkeää. Asioita tarvitsee käsitellä, koska me luomme ongelmia muille, vaikka itse elämme hyvin.

   ("Onneksi sinulla on asiat hyvin." Tästä pieni vinkki: Varsinaisiin henkilökohtaisuuksiin blogikirjoittajia kohtaan ei kannata mennä. Se ei ole rakentavaa argumentointia, eikä aikuismaista käytöstä. Yleensä siinä vain paljastaa oman tietämättömyytensä ja välinpitämättömyytensä. Mielipiteet asiaan liittyen sen sijaan ovat rationaalisen ja filosofisen keskustelun kannalta olennaista. Ne vievät ajatuksia ja näkökulmia eteenpäin, mikäli avoimuus säilyy mukana.)

   Hyvää jatkoa!:)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.