"To Say Nothing, To Do Nothing, Stops Nothing" -Roni McCall

perjantai 16. marraskuuta 2012

Tehotuotannon ympäristöpäästöt jätetään huomiotta

Kävin 31.10. katsomassa Metsossa elokuvanäytöksen. Elokuvan nimi oli Vegucated. Se oli mielenkiintoinen ja havainnoiva dokumentti siitä, miksi yhä useampi ihminen valitsee kasvisruokavalion ja vegaanin elämäntavan omakseen. Tuon dokumentin katsominen pitäisi kuulua jokaisen sivistyneen kansalaisen elokuvakokemuksiin. Elokuva herätti monia kysymyksiä yhteiskunnastamme ja maailman suurimmasta ympäristöongelmasta.

Yhteiskunta ja poliitikot ovat viime vuosina heränneet kysymykseen maapallollamme tapahtuvasta muutoksesta. Luonto ja ilmasto kärsivät ihmisten kulutuksen seurauksena. Suurin osa etenkin vihertävistä poliitikoista koittaa saada kansalaisia käyttämään julkisia liikennevälineitä, liikkumaan pyörällä tai jalan. Harvassa ovat kuitenkin ne ihmiset, jotka uskaltavat nostaa ruokalautasemme sisällön ympäristökeskusteluihin.

Suurimmat kasvihuonepäästöt syntyvät tehotuotannosta. Koko maailman mittakaavassa karjatalouden osuus kaasupäästöistä on noin 18%:n luokkaa. Se ylittää kaikkien maiden maanteiden kaasupäästöjen määrän. Tätä on vaikea uskoa, se on silti kiistaton totuus. Asian sisäistämisessä auttaa, jos ajattelemme matkaa, jonka lautasellamme lepäävä pihvi kulkee. Syömämme liha tarvitsee noin kuusinkertaisen määrän proteiinia tuottaakseen meille syötäväksi kelpaavaa proteiinia yhden kilon. Lisäksi tehotuotannon eläimet kuluttavat vettä, joka on maapallolla jo tällä hetkellä vähissä. Eikö ole itsekästä syödä lihaa, joka on kasvanut ruoalla, joka olisi mahdollisesti pelastanut ihmishenkiä eripuolilla maapalloa? Eläinten ruoan tuonti lisää kaasupäästöjä samoin eläinten kuljetus teurastamolle. Myös eläinten ulosteet ja virtsa sekä märehtimällä syntyvä kaasu kuormittavat ympäristöä.

Asia tuntuu niin yksinkertaiselta, että on vaikea ymmärtää, miksei kukaan yhteiskunnallinen vaikuttaja puhu asiasta kansalle. Eläinoikeusjärjestöt yrittävät ruohonjuuritasolta tiedottaa ihmisiä parhaansa mukaan. Ihmisten ennakkoluulot kuitenkin sumentavat totuuden. Eläinten kärsimyksen näkeminen ei vaikuta kaikkiin siten, että he ryhtyisivät syömään enemmän kasviksia. Osa ihmisistä ei muuta ruokatottumuksiaan, vaikka kasvissyönnin on todettu lisäävän elinvuosia. Jos eläinten ja oma hyvinvointi eivät ole tarpeeksi suuria vaikuttajia, miksei tehotuotannon aiheuttamaa ympäristöongelmaa nosteta esiin? Kansaan vaikuttaa tiedotus, joka tulee luotettavalta yhteiskunnan päättäjien tasolta. Eikö kansamme johtajat tiedä maapallon todellista ongelmaa, tehotuotantoa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.